Autor „Supernovej” w Jury Głównym 14. edycji

Do Sylwii Chutnik oraz Emilii Mazik, w Jury Głównym tegorocznej „Offeliady” dołączył w środę Bartosz Kruhlik – jeden z najbardziej cenionych aktualnie reżyserów młodego pokolenia w Polsce.

Autor „Supernovej” przyjedzie do Gniezna jako laureat ubiegłorocznego, 44. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, gdzie zgarnął statuetkę w kategorii Najlepszy Debiut Reżyserski. B. Kruhlik nie jest dla „Offeliady” postacią zupełnie obcą. Na przestrzeni lat, w selekcji festiwalu przewinęła się większość jego etiud studenckich, kilka z nich zgarniając wyróżnienia i nagrody (w tym Nagrodę Główną – „Offelię” za film „Żar” w 2013 roku).

Bartosz Kruhlik (ur. 1985) – absolwent Wydziału Reżyserii PWSFTviT w Łodzi. Jego filmy były pokazywane setki razy na polskich i zagranicznych festiwalach. Najważniejsze selekcje: San Sebastian, Tallinn, Karlowe Wary, Montreal, Sarajevo, Amsterdam. W roku 2013 otrzymał Nagrodę Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego za wybitne osiągnięcia dla studentów uczelni artystycznych. Autor nagradzanych spotów społecznych. W 2019 roku, jego debiut fabularny „Supernova” otrzymał nagrodę za Najlepszy Debiut Reżyserski na 44. Festiwalu w Gdyni. W wolnych chwilach zapalony szachista.

Wybrana filmografia:
2019 – „Supernova” (pełnometrażowy debiut fabularny)
2016 – „Adaptacja” (etiuda fabularna)
2013 – „Żar” (etiuda fabularna – nagrody „Offelii” oraz „Hamleta” na 7. FF „Offeliada”)
2010 – „http://” (etiuda fabularna)
2010 – „Wycieczka” (etiuda dokumentalna – II Nagroda na 4. FF „Offeliada”)
2008 – „Jutro…” (etiuda dokumentalna – wyróżnienie na 3. FF „Offeliada”)